Facebook ikon Instagram ikon
27. juli, 2023 - båt og havfiske

Slik lager du ditt eget allround-takkel for båtfiske

Vinteren er en fin tid å lage takkler for en ny båtfiskesesong. I dag skal jeg vise deg et av mine favoritt takler som fanger de mest vanlige saltvannsfiskene. Grunnen for at dette takkelet fisker så allsidig er at vi presenterer agnet på krok helt nede på bunnen og like over den. Det betyr altså at vi får fisket effektivt i det området som de aller fleste artene i sjøen trives best.

Det er nesten ikke begrensing på hvor mange forskjellige arter du kan få på et slik takkel
Det er nesten ikke begrensing på hvor mange forskjellige arter du kan få på et slik takkel

En annen grunn til at dette takkelet fisker så bra er at vi bruker glidebom. Den gjør at de små artene, og de større kresne/vanskelige fiskene ikke merker motstand av loddet vi må ha for å komme ned. Du kjenner og ser nappet godt før fisken merker at noe er galt. Det betyr at du kan gi et lite tilslag og kan kroke og sikre fisken mye bedre enn om loddet hadde satt fast. Det vil være en fordel å bruke en stum line (for eksempel Fire Line) og en båtstang med myk topp, det gir nemlig mye bedre følelse når du fisker med agn.

Reker, blåskjell, gulp og makrell er alle gode agn
Reker, blåskjell, gulp og makrell er alle gode agn

Dette takkelet er altså min favoritt, og jeg har vunnet en lang rekke havfiskekonkurranser hvor dette oppsettet har vært det viktigste for å få en god start på dagen. Husk at du lett kan justere og videreutvikle dette takkelet slik at det blir mer effektivt mot spesielle arter også. Setter du flere kroker på slepet vil det plutselig bli enda mer målrettet mot arter som lever der. Det kan for eksempel være flyndrer, knurr, ulker, steinbit og brosme for å nevne noen. Justerer du opp størrelse og dimisjoner er det et bra takkel å bruke på dypt vann etter de store fiskene som lever der.

Skaler opp med tykkere sene og større kroker så er det perfekt på dypet
Skaler opp med tykkere sene og større kroker så er det perfekt på dypet

Allroundtakkelet er altså et grunntakkel og godt utgangspunkt for alle oppsett du kan bruke når du fisker med agn i fra båt. Lær deg like godt med en gang å binde disse, da kan jeg garantere deg større fangster og mer gøy på sjøen. Ikke er det så vanskelig heller! Det er altså et takkel alle havfiskere og båtfiskere bør ha i takkelmappen, og er som oftest mitt førstevalg når jeg skal ut å fiske på sjøen.

du trenger en del komponenter for å lage takkel
du trenger en del komponenter for å lage takkel og alt kan kjøpes i sportsfiskebutikker

I filmen under ser du hva du trenger, og hvordan du setter det sammen. Som vanlig kan noen knuter være litt uvante, men med litt trening sitter de for alltid.

Takkelets kroker agnes med makrellbiter, kokt eller rå reke, skjell, gulp eller annet som artene du ønsker å fange liker.

Skitt fiske!

Asgeir