Facebook ikon Instagram ikon
26. september, 2023 - havabbor Nattfiske Sjøørretfiske

Spennende høstfiske

Nå synker temperaturen i sjøen og en lang rekke arter blir lettere å fange. Havabboren er en av dem og toppsesongen er gjerne september, oktober og november hvis ikke vannet blir alt for kaldt da. De senere årene har jeg hatt noen flotte turer på denne årstiden og fanget flere flotte eksemplarer både på flue og sandeels. Som vanlig setter jeg de fleste tilbake igjen. De beste havabborplassene finner du i Fiskher Appen. Nå ligger også ålegresset inntegnet i den oppdaterte Fishbuddy appen som også måler og veier fisken for deg.

Sjøørretfisket kan også være bra om høsten. Selv om de fleste nå stikker snuten mot brakk og ferskvann er det en del sjøørret som er igjen i sjøen, enten for å overvintre der eller i påvente av mer vann. Jeg fikk denne ganske grove eksemplaret i mørket forleden. Fisken var brun selv om den stod et godt fra fredningssonene, men det var ingen tvil om at den allerede hadde kommet langt i gyteforberedelsene. Slike sjøørreter i gytedrakt må settes tilbake igjen. De er ikke særlig god matfisk, og er særdeles viktige for at bestanden av sjøørret i disse områdene skal holde seg sterk.

Så er det de store flate fiskene som nå trekker inn grunt for å spise seg opp for vinteren. Piggvar og slettvar er det fullt mulig å fiske om natten inne på sandstrendene med vindu eller fra båt, eller bare vadende hvis det er helt vindstille forhold. Bruk en sterk og god hodelykt og plasser en liten agnfisk, eller en liten shad rett foran fisken. Ikke alle er like bitevillige, men de fleste lar seg lure med riktig teknikk. Forleden natt kom jeg over flere piggvar og slettvar. Den største jeg fikk til å bite var en flott slett på rundt tre kilo som du ser bilde av under her. Du kan lese mye om dette fisket hvis du søker på bloggen her, og jeg har lagt ut flere videoer på min instagram @asalvestad

Godt høstfiske!

Asgeir