Facebook ikon Instagram ikon
30. desember, 2021 - Asgeir Alvestad

Sportsfiske-tatoveringer ferdig

Hei, her er en liten oversikt over gammelt og nytt når det kommer til fisketatoveringer på denne kroppen. Siden dette innlegget er en del av et i arkivet, må du legge mobilen på lav-kant (horisontalt) for å lese hele teksten slik det er formatert.

Først litt fra de gamle tatoveringene; Etter nær 37 timer under nålene er ryggen dekket av et motiv med fluefiskefangster. Jeg la etter nøye planlegging to turer til Finlands hovedstad Helsinki hvor prosjektet ble til virkelighet. Den dyktige tatovøren Jari Kajaste er selv sportsfisker, og det var veldig viktig for meg. Det handler om å forstå, skjønne og ikke minst kunne formidle hvordan fisk, fluer, og utstyr skal være, for at det hele skal se bra ut tenker jeg. Jeg er strålende fornøyd med resultatet.

foto: Tommy Egra
Foto: Tommy Egra

Om tatovøren: Tatovøren Jari Kajaste (Kajaste Art) er fra Finland og er en av verdens beste tatovører. Han er 38 år gammel og altså selv sportsfisker, og liker aller best å fiske med flue. Jari elsket å tegne og male når han var liten, og kjøpte sin første tatoveringsmaskin allerede i starten på 90-tallet. Det hele begynte med å eksperimentere på venner og bekjente, men det ble raskt mer enn bare en hobby. Flere og flere ville at Jari skulle tatovere dem. I starten gjorde han alle typer tatoveringer. Etter hvert ble det allikevel klart at hans realistiske verk skilte seg ut i mengden, og ble mer og mer populære hos en stadig større tilhengerskare. For meg ble også de omfattende og realistiske motivene det som gav meg mest utfordringer, og dermed det som var artigste å holde på med forteller Jari til meg.

Jari Kajaste
Jari Kajaste

Jari ble raskt profesjonell tatovør på heltid og jobbet 12 år på Duck`s tattoo i Helsinki før han bestemte seg for å åpne eget studio i Tallin i 2011. Jeg trengte frie tøyler og satse mer sier han. Kundemassen hadde blitt bra og jeg kunne ansette flere tatovører som driver med samme stil i mitt eget firma. I 2013 åpnet han et parallelt studio i Helsinki og pendlet frem og tilbake. Etter en stund ble studioet «Kajaste Art» i Finland så populært at han ikke lengre hadde tid til oppdrag i Tallin. Dermed var det kroken på døren der, og all satsing i Finland. I dag har han totalt 8 tatovører ansatt, de fleste høyt respekterte tatovører med realistiske motiv som spesialfelt.

Jari svinger også fluestangen når han får tid
Jari svinger også fluestangen når han får tid

Jari forteller videre at det å lage så mye realistiske motiver er en helt egen tatoveringsform som krever mye spesiell teknikk. Noen tror at vi kopierer bilder eller motiver på huden, men slik er det ikke, det er en myte. Her går det meste på frihånd, og Jari er blant annet kjent for dybden han klarer å lage i motivene. Det hele handler om kombinasjon av blekk, fargetoner, nåler, maskiner og ferdigheter. I den forbindelse kan jeg legge til at Jari gjorde min tatovering totalt på frihånd, ut fra bilder av fangsten samt at jeg hadde med stang, snelle og fluer i studio for at det hele skulle bli mest mulig autentisk. Hans favoritt motiver er natur, fugler og fisk men han lager alt, og er blant annet kjent for å portrettere kjente døde mafialedere som The Enforcer, Big Jim, og Monney Sam. Jeg har lest mye og er fasinert av krim og eldre historier rundt dette sier Jari. Jari Kajaste har vunnet en rekke utmerkelser og priser for sine tatoveringer, og håper han kan lage flere sportsfiskemotiver i tiden som kommer.

Starten på dag 3, legg merke til flue, stang og snelle til venstre i bilde
Dag 3 godt i gang

Om tatoveringen: Jari forlanger som regel en konsultasjonstime før han tar oppdraget slik at oppdragsgiver og tatovør får en god forståelse av hva kunden egentlig vil få frem i sin tatovering. Jari er like mye en kunstner som en tatovør, derfor tar han oftest oppdrag der han selv kan bruke sin kreative sans for å utvikle motivet. I mitt tilfellet var jeg ganske klar på hva jeg ville ha med i motivet, men Jari kom med en rekke innspill og løsninger til hvordan det skulle settes sammen, og hvordan det ferdige resultatet skulle bli. Jeg så faktisk aldri noe skisse underveis. Det hele var overlatt til Jaris kunstneriske evner. Utover planleggingsmøte i forkant ble det satt av to gange to dager til selve tatoveringen. Kroppen klarer ikke noe særlig mer en to lange dager med tatovering. Dermed ble det lagt inn et par måneders pause slik at første del var leget før det ble satt i gang med to nye dager denne høsten. Jeg hadde altså totalt 4 dager (ca 9 timer pr dag) i stolen. Jeg kan godt skrive under på at det var en påkjenning, men smerten sitter ofte i psyken, så det må en bare jobbe med underveis. Uansett ble smerten raskt glemt når motivet endelig var ferdig. Om fangsten: Selve motivet er hentet fra mine minnerike fluefangster fra fjorårssesongen (2015). Etter nesten 20 år med fisketurer til den Cubanske øya Cayo Largo i Karibien klarte jeg å fange den ultimate fisken der ute. En gedigen permit tok flua og ble landet. Permiten regnes som den vanskeligste av alle fisker å fange på fluestang. Denne spesielle fisken jeg fikk denne dagen regnes i tillegg som en av de største tatt på flue på Cuba noen sinne. Fisken ble satt levende tilbake igjen etter fotografering.

drømmefisken permit
drømmefisken permit

 

Foto: Tommy Egra
Foto: Tommy Egra

Samme dag og omtrent på samme sted (Cuba) landet jeg også en lemonshark (sitronhai) på over 2 meters lengde på fluestang. En lang og brutal kamp endte med at vi fikk målt den og satt den tilbake igjen. Haifiske i tropene er et fiske som utføres med skrekkblandet fryd. Disse haiene spiser noen av verdens raskeste fisker til frokost, og er enormt sterke. Lemonshark er rett og slett noe av det ultimate du kan lande med fluestang, og selvfølgelig et helt spesielt fiskeminne for meg.

Hai på 2m +
Hai på 2m +

 

Foto: Tommy Egra
Foto: Tommy Egra

Senere samme år (2015) tok jeg turen til Malaysia. Der fikk jeg kroket og landet det som regnes som verdens raskeste fisk sailfishen. Sailfish kan komme opp i over 100 km/t og det er vel unødvendig å si at den er helt rå opplevelse å kjøre på fluestang. Denne fisken med spyd tar den flytende fluen i en kaskade av vann bak båten, for så og rase ut flere hundre meter i løpet av sekunder. De gjør samtidig en mengde høye hopp opp i luften. Sailfishen ble også satt levende tilbake igjen etter at den ble fotografert sammen med en særdeles lykkelig fisker.

Verdens raskeste fisk sailfish
Verdens raskeste fisk sailfish

 

Foto: Tommy Egra
Foto: Tommy Egra

Alle fisken ble tatt på Hardy Fortuna snelle, og Hardy Zephrus Saltwater stang som vist i tatoveringen. Fluene i motivet er identiske med dem som fiskene falt for.

Hardy stang og snelle
Hardy stang og snelle

 

Foto: Tommy Egra
Foto: Tommy Egra

Fra tidligere har jeg tatoveringer fra min «super grand slam» og min rekordhai (1100kg) håkjerring som er verdens nest største fisk tatt på stang noen sinne.

IMG_63271  Her har dere linker til KajasteArt nettsider og facebook side: https://www.asgeiralvestad.nowww.facebook.com/KajasteArt/ http://www.kajasteart.com/inenglish/

Foto: Tommy Egra
Foto: Tommy Egra

Så hadde jeg gått lenge å tenkt på at en artsfiskerelatert tatovering også burde få plass. Artsfiske har vært en stor del av fiske-hverdagene mine de seneste årene og helt på lik linje med tropisk, fluefiske og havfiske. For å gjøre den litt mer interessant enn bare noe fisker tenkte jeg tidlig på at noe såkalte microarter hadde vært fint å få på armen. Det vil si arter som er små og litt sære. Jeg har en mengde å ta av, men jeg lot Jari velge i forhold til hva som duger å lage med nåler og blekk. Det falt etterhvert på liten fløyfisk. Det er en særdeles flott fisk som jeg lurte i Lysefjorden i Rogaland for noen år siden. Slik ble den;

Den lille fløyfisken ble kjempebra, men tok nesten en hel dag og tatovere. Dermed ble det en ny tur til Tallin et år etter. Ganske nøyaktig sist desember. Da planla vi å legge på tre fisker til på samme sted. Måle var å få litt «fiskeplakat» feeling. Valgene falt på stor kantnål, hornkvabbe og tiskjegg. Sistnevnte art var jeg førstemann i verden som fanget på stang.

Jari var i storform og alle tre fiskene ble nøye gravert inn i huden fra kl 13-2200. Jeg er godt fornøyd, så får vi bare se om det blir mer etterhvert. En gang må enn jo si stopp, men det er som mange sier; Har du først startet er det vanskelig å slutte med tatoveringer. For meg er det uansett mest bare moro og skøy å gjøre mest mulig ut av fiske-sporten som jeg liker så godt. Alle er ikke like, og det er bra. Her ser du siste tatoveringene ferdig leget;

 

Over ser du tatovering av ti-skjegg, under hornkvabbe og stor-kantnål.

Under får du et lite mobilopptak av artsfiske-tatoveringen:

 

Ny tatto med ferskvannspreg

Siste runde hos Jari ble gjort nå i begynnelsen av desember. Du kan lese om turen til Tallin hvis du klikker her. 

På grunn av Covid har det tatt tid å fylle på men nå var altså tiden inne for et mer ferskvannsrelatert avtrykk. Det meste jeg har er jo preget av saltvann og det er jo også der jeg bruker det meste av tiden. Ferskvannsfiske er allikevel svært viktig for meg og mye av ungdomstiden ble brukt på fluefiske som jeg selvfølgelig også driver med nå selv om det ikke alltid kommer frem så mye som det burde. Jeg er oppvokst med Staffan Lindstrøms imitasjonsfiske, og var også en dreven fluebinder selv. Jari elsker også fluefiske så vi ble enige om en tatovering nede på min høyre arm.

Jari Kajaste er som jeg også har skrevet tidligere, en meget anerkjent tatovør med en mengde priser. Det viktigste for meg er at han også er en dyktig fluefisker, og at han besøker Norge hvert år. Dermed kjenner han godt til både fisk, fiskeform og fisk. Det merkes på resultatet. Fluene og skissen er tegnet av Jari selv, ut fra fluer som er bundet av den kjente Finske fluebinderen Timo Kontio. Den består av to tørrfluer ala typen The Caldwell og en klassisk The Caldwell  hengende på en fortom. Jeg tilbrakte 14 timer over to dager i studioet for å ferdiggjøre den. Her ser du skissen Jari laget:

Selve resultatet ble som du ser under. Det første bilde er tatt rett etter tatoveringen skravert inn og det siste er nå når den er leget.

Asgeir