Facebook ikon Instagram ikon
22. august, 2023 - havabbor

Tid for havabbor

Så var det klart for å teste havabborfisket i Lillesand. Fjoråret og året før var jo en suksess og aldri før har jeg sett og fanget så mange havabborer i distriktet her. Dermed er jeg jo skikkelig spent på om årets sesong kan bli like bra. Det er i alle fall fint å tenke på at nesten alle fisken jeg fanget ble satt tilbake igjen. Det vet jeg jo at flere av de andre dyktige fiskerne gjør, og dermed spiser vi ikke opp vår hobbyen, og et fantastisk fiske etter en av de cooleste artene med lettspinn eller flue i sjøen.

Jeg brukte båten inn i et par av fjordene rundt Lillesand (du som har Fiskher appen har oversikt) og begynte fisket. Denne gangen hadde jeg kun med fluestang. Jeg velger som regel klasse 7 siden jeg liker å ha litt større og foryngede fluer med fast intermediet line. Nye Hardy Zane Pro er bare sykt god, og jeg tør vedde på at bedre kystfluestang neppe er produsert av noen leverandør. Med en Hardy Zane Carbon snelle blir det ikke bedre. Som flue velger jeg en type Jiggy, husker ikke navnet på varianten, men du ser den på bildet. Havabboren er sjelden kresen, så her er det bare å gyve på med medium og store fiskeimitasjoner. For meg er det viktigste at fluen synker i takt med linen (eller litt raskere) slik at enn fisker effektivt og kan legge kast etter kast uten å måtte vente for lenge på at linen kommer i rett posisjon.

Som vanlig går jeg etter områder med ålegress og mye vegetasjon. Havabboren elsker å smyge seg rundt i gresset og gå løs på småfisk som gjemmer seg der, eller som er på vei forbi. Vanligvis er beste sesong fra august til oktober, men fordelen nå er at det er mindre vegetasjon og dermed også bedre fiskeforhold.

De første havabborene ble fanget. To på rundt kiloen og en bitte liten på kun 28 cm og muligens 2-300 gram! En skikkelig antipers der altså, men spesielt hyggelig fordi det antagelig er en fisk som er født på Sørlandet. Det betyr at havabboren sannsynligvis gyter i området, og det gir håp om en økende bestand i fremtiden. Det aller viktigste vi kan gjøre er å ha et stramt magemål og absolutt ikke drepe mer enn et par fisker hver i løpet av sesongen. Alle disse tre fiskene ble satt tilbake og får dermed lov til å vokse seg enda større i løpet av sommeren.

Vil du lese mer om havabborfiske så ta en titt på innlegget her.

https://www.asgeiralvestad.no/havabborfiske-har-vaert-fantastisk/