Facebook ikon Instagram ikon
19. juni, 2021 - laksefiske

Tid for laksefiske

Siste uken har jeg fått testet litt laksefiske, som vanlig ble resultatet både bra og ikke fullt så bra, i alle fall når det kommer til fangst. Men når det kommer til laksefiske vet jo de fleste at det ofte kan være langt mellom høydepunktene. Det betyr ikke at fisketurene er dårlige av den grunn. Det er lite som slår opplevelsene når du prøver deg på den hjemkomne store sterke og blanke fisken.

Jeg tok alloybåten min på slep til Høgsfjorden i Rogaland på søndag. Der har det den siste tiden blitt rapportert om bra dorgefagster i fjorden utenfor de kjente vassdragene som Dirdal og Frafjord. Når det er lite vann i elvene, blir laksen svivende rundt i sjøen en stund i påvente av bedre forhold. Dermed er en tørr sommer perfekt for deg som liker å dorge i sjøen.

Toby Magnum er den ubestridte og beste og dorgesluken i fjorden der. Derfor rigget jeg meg med et par stenger med to forskjellige farger av den sluken. En kjører jeg ca 30 meter bak, og en i proppelstrømmen bare 5-10 meter bak båten. Jeg kjører som regel imellom 3 og 4 knop og Toby Magnum klarer den farten med glans. Når det kommer til farge finnes det ingen fasit og jeg vet at det er fanget bra på samtlige farger i Toby Magnum familien. Jeg liker imidlertid (og har mest troen) på å bruke farger med sølv i overskyet og farger med gull eller kobber når det er sol.

Bare etter en drøy time smalt det på den i kjølevannet, og en heftig fight sendere var den i båten. Årets første laks var et faktum og årets første røykelaks ble faktisk klar bare noen dager senere når naboen sporty stilte opp med kaldrøykeren. Laksen tok en Toby Magnum i fargen Sweedish Flag.

Ønsker du å lese mer om laksedorging og teknikker sjekker du bare innlegget under her;

Laksedorging på Vestlandet

Ellers har vi selvfølgelig merket de beste dorgefeltene for laks i Fisher Appen.

Fiske i elv (Boen Tovdalselva)

Så fikk jeg også oppleve et par døgn i Boen strekket i Tovdalselva. Det er bare en halvtimes kjøring fra der jeg bor og derfor godt tilgjengelig. I godt selskap og med fantastiske fasiliteter rett ved elven ble det ganske mange flueøkter. Dessverre var det lite ny fisk på gang, og ganske slakke forhold når det kommer til vann i elva.

Jeg kjørte kun enhånds denne gangen med to utrusninger med forskjellig intermediet line slik at jeg kunne variere fiskedybden etter elva og farten på vannet. Jeg bruker egentlig det samme utstyret som jeg gjør på havabbor og sjøørret i sjøen, og har som regel god suksess med det.

Jeg hadde til og med fått meg en runde med nye tubefluer spesiallaget av Stein Evensen. Dette er fluen jeg hadde mest suksess med i fjor, og dermed fikk jeg en av våre beste fluebindere til å produsere opp noen for årets sesong.

Dessverre ble beholdningen bare en mistet fisk. Den var oppe og tok tuben dro den ned, men bare viftet med halen når taket glapp. Litt kjedelig selvfølgelig, men noen kjempefine økter langs en bra elv. Dessverre ble det ikke lurt opp noen laks på strekket i denne perioden, men nå får vi bare håpe på mer vann og mer fisk på vei opp.

Ønsker du å lese litt mer om fjorårets laksefiske med flue i Dirdal kan du klikke her.

Asgeir