Tid for vintersild
Når vinteren setter inn på sjøen og temperaturen både over og under vann synker, trekker ofte silda nærmere land. Dette er en gyllen mulighet til å sikre seg denne flotte fisken. Silda er ikke bare en utmerket matfisk, men også et fantastisk agn som er praktisk å ha i fryseren. I dette innlegget deler jeg noen tips og triks om hvor du finner silda, og hvordan du kan fiske den.
Fiskeplasser for sild om vinteren
Silda trekker ofte inn mot land om vinteren. Jeg begynner alltid med å se etter områder som har litt dypere bukter med fritt utsyn mot havet. Ofte ser du bratte fjellvegger og høye svaberg rundt disse buktene. Silda trekker også inn i fjordene, og her finner du dem ofte utenfor utløpene av trange sund, hvor tidevannstrømmen er sterk. I slike områder fraktes næringsstoffer som plankton og andre organismer som silda beiter på.
Grunner og dype bukter inne i fjordene kan også være gode steder å sjekke ut vinterstid. Har du ekkolodd, er det en stor fordel. Silda er lett å finne, da den gjerne samler seg i store stimer som vises som baller eller større skyer på ekkoloddet.
Fiskemetode for sild
Silda er en av de enkleste fiskene å fange. Jeg bruker nesten alltid et hekle, gjerne av typen sabiki eller et med litt større kroker. Det meste fungerer, men hekler med noen få flash-tråder eller plastvinger er spesielt effektive. Det kan være lurt å ha med tre eller fire forskjellige ferdige hekler, så du har alternativer dersom de viser seg å være kresne.
Tyttebærkroker og små treblekroker på hekle fungerer også bra. I enden kan du bruke et lite lodd, men jeg foretrekker å bruke en silde-sluk eller en lett pilk. Det er nemlig ofte både lyr og torsk der silda holder til, så du kan få storfisk samtidig som du hekler sild.
Senker du heklet ned til der du ser silda, kan du løfte stangen rolig opp og ned. Når du kjenner at stangtuppen begynner å riste, har du fått sild på. Sveiv rolig opp, og du kan få flere sild på ett og samme drag. Det er også fullt mulig å fiske sild fra land, ved å kaste ut der du antar stimene befinner seg.
Sild som mat
Silda er fantastisk fersk! Hvis du filéterer den, fjerner skjellene, og sprøsteker den i panna, er den perfekt sammen med poteter og grønnsaker. Men silda er også kjent for å være utrolig smakfull som syltet, eller som sursild, tomatsild, sennepsild, julesild – mulighetene er nesten uendelige. Her er det bare kokken i deg som setter grenser!
Husk også å fryse ned sild som agn. Små sild er perfekte som helt-agn til rovfisk både i sjø og ferskvann, og mindre biter fungerer kjempebra på de fleste arter.
Godt vintersildfiske!
Asgeir