«Visste du at» om bløgging
VISSTE DU AT… du bør bløgge (med en gang) og ta ut innmaten av nesten all fisk så snart som mulig.
Dette for å unngå at parasitter som feks kveis og ormer går i kjøttet og gjør det uappetittlig.
Men noen arter som feks makrell, sild, uer, sardiner er faktisk «unntatt» fra sløyeregelen fordi holdbarheten på kjøttet holder betydelig lenger dersom innvollene (og enzymer) er inntakte. Det er alltid en risk for at kveis etc går i kjøttet, men den risikoen er mindre enn at fisken/kjøttet blir dårlig. Så her er det snakk om å øke holdbarheten vs ulempen med parasitter.
Det er altså derfor butikkene ofte selger hel makrell, sild uer osv. Fordi da vil altså fisken holde seg bedre og lengre under transport, og i fiskedisken. Fisker du selv vil jeg anbefale deg å bløgge og rense alle typer fisk så raskt du kan og legge den kaldt. Et godt tips hvis du fisker i fra båt er å ta med en bunnfrosset stor plastflaske med vann, som du kan la ligge i sammen med fisk og saltvann for å holde den kjølig.
Asgeir