Facebook ikon Instagram ikon
23. mai, 2023 - båt og havfiske

Dypvannsfiske med spesial agn-takkel

For ikke så lenge siden la jeg ut et innlegg om et takkel/oppeheng beregnet for diverse dypvannsarter. Et allround takkel for dypet om du vil. I første rekke var det til fiske her på Sørlandet med fokus på blåkjeft, brosme og lange som det er ganske mye av i området. I den forbindelse laget jeg en del av disse taklene, og et par turer i forrige uke fikk jeg lønn for strevet, og fin sommerlig grillmat i kjøleren.

Selve oppskriften steg for steg på takkelet får du her;

Takkel for blåkjeft, lange og brosme (oppskrift steg for steg)

Som du ser av takkelet i innlegget så bruker jeg ikke spesielt store kroker, og det er selvfølgelig mulig å skalere dette opp ganske kraftig. Blåkjeft, lange og brosme har alle stor kjeft og klarer lett de største krokene hvis du ønsker å fyre på med stort agn. Her på Sørlandet ser det ut som mindre agn fungerer vel så bra, og da har du i tillegg mulighet til å få noen coole bifangster, noe en artsfisker alltid har i bakhodet selv på dypt vann.

Første turen var målrettet etter blåkjeft, og som du ser av bildene ble flere av disse. Treffer enn først dypet, og finner en skrent på rundt 150 meters dyp, finner enn også blåkjeften hvis enn går litt offshore. Det er egentlig bare å studere sjøkartene godt, og i den forbindelse kan jeg virkelig komme med en god nyhet. Fiskher appen blir nemlig snart oppdatert til fishbuddy. En av de store nyhetene blir da noen helt rå sjøkart som blir helt unikt gode for deg som fisker på sjøen.

Blåkjeften er en av de få dypvannsfiskene som kan settes tilbake. De blir ikke sprengt slik som mange arter, og svømmer dermed ned igjen akkurat som haier og skater også kan gjøre. Jeg setter ut mange blåkjefter i løpet av et år, men tar også en del med hjem. Først og fremst fordi det er en av mine favoritt matfisker, og det ser ut til at det finnes mange av dem her i området. Jeg bruker ofte å saltsprenge og der etter trekke dem, men de er også fine på grillen i alle mulige former. Denne gangen ble det file i folie, nydelig!

Dag to ble satt av til brosme, også dette med samme takkel. Brosmene her liker seg litt dypere enn blåkjeften så vanligvis fisker jeg fra 200 meter og dypere. Plassene er som vanlig tegnet ned i Fiskher/fishbuddy appen. Jeg ser ofte etter små topper, skrenter og hvor det er litt vekselvis myk og hard bunn. Jeg bruker som regel å agne med makrell på de fleste dypvannsarter, og det var det som lurte disse brosmene denne dagen også. Igjen en dypvannsfisk som er nydelig sommermat på grillen, fast og hvit i kjøttet.

Fishbuddy by Fiskher

Fiskher appen blir altså snart oppdatert til Fishbyddy. Først og fremst fordi det er et navn som passer bedre ute i verden, og den skal videre fra Norge, Sverige, Danmark og Tyskland hvor den nå er aktiv med mange brukere. Men det kommer også noen svært spennende nyheter, som jeg kan fortelle mer om senere. Jeg kan allikevel avsløre de nye sjøkartene som er mer reelle en de dataanimerte du vanligvis får i apper. Det vil si at du virkelig kan finne de beste plassene i forhold til strukturer og formasjoner som er nøyaktige i kartet. I tillegg vil andre viktige detaljer som for eksempel vrak, ålegress og lignende være tegnet inn i kartet.

Fishbuddy har også videreutviklet fiskeigjenkjenningsfunksjonen til å bli bedre. Nå du nå tar et bilde av fisken så sier den ikke bare hvilken art du har fanget, men også hvor lang den er, og hva den veier.! Måle og vektantagelsen er helt ny i fiskeverden, og blir meget nyttig for deg som fisker.  For deg som lurer er vekten utarbeidet på et estimat til hva en normal fisk av den arten veier med den lengden. Her er det igjen tusenvis av fisk som er lagt inn som referanser. Videre kan du dele det hele rett i egen feed i appen. Du kan også lage egne grupper, fiskekonkurranser med mer. De nye funksjonene som gjør at alt går mye raskere og dermed også er mer skånsomt for fisken.

God fiskesommer!

Asgeir