Facebook ikon Instagram ikon
14. august, 2020 - båt og havfiske fisketeknikk

Fast fisk på tur nr.2 (makrellstørje) Team Abu TechnoTroll

Den første turen forrige helg gav skikkelig troen da vi så flere hoppende tunfisk rundt båten. Dermed fikk vi i Team ABU Technotroll organisert en litt på sparket tur torsdagen også. Det ble en litt kortere utflukt, men vi fikk fisket langt utover kvelden til mørket la seg.

På denne turen var det fantastisk vær og havet lå nærmest flatt hele tiden. Av en eller annen grunn så vi faktisk færre hoppende makrellstørjer denne dagen enn dagen det var mere vind og hvite topper på bølgene. Antagelig er størjen av og på de også, og jakter i alle vannlag. Dermed er ingen fiskedager like hverken når det kommer til vær eller observasjoner av fisk. Fisk er det garantert en god del av i området 20-30 nautiske mil ut av Sørlandskysten nå. Vi så egentlig bare en håndfull enkeltfisker som hoppet i horisonten i løpet av dagen. Riktignok så vi en litt større stim med flere samlet helt på slutten av kvelden uten at vi så noe reaksjon mot krokene våre. Loddet viste også en god del mindre stimfisk og større utslag som garantert er makrellstørje på rundt 20 meters dyp.

Allikevel hendte det vi hadde drømt om. Ut fra ingenting hørte vi et plask og fisk som tok spreaderbaren i midten og lengst bak, av de 4 vi kjørte i diamantform. Spreaderbaren var med rød blekksprut og det var ingen tvil om at makrellstørje hadde tatt kroken. Det første utraset var formidabelt, men vi fikk raskt rigget Gjermund med stanga godt festet i selen, mens de andre stengene ble ryddet av banen i rekordfart.

Vi har gjort en avtale om at de eventuelt 2 første fiskene skal fightes sammen (rullering) slik at alle de som ikke har kjent på kreftene skal få forsøke seg. Dette for at hele laget skal få så mye erfaring som mulig. Alle andre som ikke kjører fisken har oppgaver ombord, og det hele er uansett en team-jobb. Etter 15-20 min med blodslit for Gjermund tok Irvin over stafettpinnen. Fisken begynte etter 20 minutters tid å komme helt inn til båten, men Nils Andre fikk elegant vridd båten i rett posisjon igjen mens fisken gjorte et nytt utras ganske høyt i vannet. 5-10 minutter senere løsnet plutselig krokfestet og dermed var fighten over! Til stor skuffelse for alle om bord.

Vi kan bare spekulere i hva som gikk galt, men kroken var like hel. Antagelig satt nok ikke skikkelig festet på et vanskelig sted i kjeften, eller at presset et øyeblikk ble for svakt. Slike ting må enn nok bare regne med kan skje av og til. Vi var uansett fornøyde med å se at oppsette vårt med spreader-bars fungerer godt. Det fikk vi også et nytt bevis på noen timer senere da enda en fisk var oppe og prøvde seg på en av barene uten at den traff ende-blekkspruten med krok. Denne gangen var det en av de «makrell-fargede» spreader-bars de var interessert i.

Ps! For de som følger med brukte vi originale krok på spreader-bars. De så både sterke og skarpe ut og hadde ingen synlige skader. Vi tror nødvendigvis ikke at det var årsaken, men velger uansett å bytte krok nå for å se om det kan snu lykken. Ingenting skal være uprøvd. Selve metal stangen ble veldig bøyd i fighten og knakk da vi prøvde å rette den ut. Heldigvis hadde vi reserve stenger og fikk rigget om på nytt.

Vi føler vi nærmer oss fisk i båten, og gir gass i helgen også. Kanskje alle gode ting er (tur) nr.3?

Følg med!

Foto: Team ABU Technotroll… Irvin, Johan, Jarle, Asgeir, Gjermund og Nils Andre