Facebook ikon Instagram ikon
13. oktober, 2022 - båt og havfiske fisketeknikk

Finn de beste fiskeplassene for hyse (FiskHer App)

I dag skal jeg fortelle deg hvordan vi finner de beste fiskeplassene for hyse. For deg som allerede har lastet ned FiskHer Appen er jo allerede jobben gjort, men det kan være hensiktsmessig og vite noe om hva du skal se etter for å finne slike fiskeplasser for denne arten. Det finnes nemlig mange flere gode fiskeplasser enn de vi har fått plass til på appen. Med større kunnskap om hva du skal se etter på kartet når det kommer til dybde, formasjoner og bunnforhold vil du øke sjansene for å få fisk året rundt. Her kommer de beste tipsene.

I FiskHer appen har vi lagt inn 3000 hyse-plasser, og denne torske-fisken finnes det godt av langs hele kysten vår. Samtidig er dette en art som kan flytte på seg i forhold til årstid, og trekker ofte litt grunnere vår og høst, men det er litt avhengig av hvor du er i landet. Hysa blir også kalt kolje noen steder og er en flott sports-og matfisk. Du kjenner igjen hysa på den lyse siden og den karakteristiske mørke flekken over brystfinnen. Hysa går ofte i stim og finnes vanligvis nær bunn, men trives også et lite stykke over den. Her er det altså viktig å fiske litt variert og prøve å finne ut hvor de har samlet seg den aktuelle dagen du er ute og fisker.

Det vi som oftest bruker som referanser når vi tegner hyse-plassene i FiskHer appen, er at denne arten trives best på sand og mudderbunn. Siden arten også trekker inn og ut fra åpent hav har vi for det meste konsentrert oss om slike områder som ligger ut mot stor-havet. Hysa kan allikevel være tallrik i mange fjorder, så dermed har vi tatt med en del slike fiskeplasser også. Vanligvis oppholder denne fisken seg mellomdypt fra 30-80 meter. Vi har altså nøye studert bunntype og merke av felter med riktig type biotop i de områdene hvor vi vet hysa trives best. Samtidig har vi selvfølgelig fått de beste hyse plassene fra lokale fiskere fra sør til nord. På denne måten skal det være mange gode hyseplasser i nærheten av der du bor eller ferierer.

Hysa er en litt spesiell fisk å fange på stang. Den er kjent for å være «løs i kjeften» det vil si at krokfeste ofte løsner på veg opp hvis du er for hardfør. Et tips er da å bruke lit mykere stang eller sirkelkrok som ofte henger bedre når først fisken har bitt. Du kan bruke pilk og gummimark på denne arten, men jeg synes absolutt agnfiske med makrellbiter, reke eller blåskjell er best (og artigst). Det er mest vanlig å fiske hyse i fra båt, men det er absolutt mulig å fange den fra land hvis du agnfisker på rett sted.

Hysa er en nydelig matfisk og er antagelig den mest ettertraktede når det kommer til fiskekaker for eksempel. Klikker du her ser du en av mange oppskrifter på nettopp det.

Asgeir