Facebook ikon Instagram ikon
3. mars, 2023 - båt og havfiske fisketeknikk fiskeutstyr

Flyndre takkel for større rødspetter (oppskrift steg for steg)

Når jeg skal nordover eller på spesielle steder på Vestlandet holder det ikke med småkrok på flyndretakkelene slik jeg bruker på Sør og Østlandet. Rødspettene er gjerne over kiloen og kanskje flere kilo også. Dermed blir munnen større og du må skalere opp takklene til å ta mer agn og fange større flatfisk. En større rødspetter er nesten som en liten kveite og dermed lager jeg kraftige flyndretakler selv om vi fisker på ganske grunt vann. Det forekommer også mye bifangst av annen å større fisk, så dermed er det flere grunner til å bruke et kraftigere takkel enn vanlig på dette spennende fisket.

Rødspettene fiskes ofte med mykere stenger rundt 12-20lbs og lodd rundt 40-200g på 10-40 meters dyp. Du kan agne med sandmarker, strimler av makrell, gulp og kokt reke. Sistnevnte eller gjerne en kombinasjon er ofte min favoritt. Jeg skreller gjerne en eller to store kokte reker og trer på kroke, slik at du får ut mer lukt og det fine hvite kjøttet som også er lett synlig for fiskene.

Teknikken er å ha bunnkontakt hele tiden og rolig drift på båten. Løft gjerne takklet litt opp og lag litt liv, dunk bortover bunnen. Flyndrene er nysgjerrige og spinnerbladet og attraktorene gjør at de raskere finner agnet. De større sandflyndrene og rødspettene finner du gjerne i områder med sand og fin grus i bukter som vender ut mot åpent hav. Som vanlig finner du de beste fiskeplassene for flyndrene inntegnet i Fiskher appen.

Slik ser mitt rødspettetakkel ut, vi starter i enden ytterst på slepet;

Rundt 0,60mm Trilene Fluorocarbon sene.

En 3/0 Berkley Fusion octopus krok festes med krokstikk knuten.

En hvit selvlysende slange som avstivning, beskyttelse og attraktor.

To-tre lyse perler, gjerne flytende.

Spinnerblad ca 3 cm sølv med fargerike perler over.

En liten kobberhylse klemmes på linen for å holde ting på plass nede ved kroken.

Lengre opp på slepet festes en opphenger til med 2/0 str krok og hvit selvlysende slange, bruk kirurgknute eller lignende slik at opphengeren peker ut fra hovedlinen på slepet.

Hele slepet avstives med klar plastslange mot svivel.

Glidebommen går på samme type line med stopper-perle i begge ender.

Øvre perle stopper mot en liten kobberhylse slik at bommen får rundt 30 cm drift, og svivel avslutter i toppen av takkelet.

Over kan du godt ha opphengere, men jeg dropper dem ofte fordi det gir for mye bifangst av andre arter som gjør rødspettefiske mindre effektivt.

 

I denne videoen ser du litt av teknikkene jeg bruker når jeg lager takkler;

Komponentene finner du hos de fiskeutstyrsbutikkene med best utvalg.

Asgeir