Facebook ikon Instagram ikon
27. november, 2022 - båt og havfiske

Nå er det vinterfiske på Sørlandet

Så er vinteren her, og november været har så langt nesten bare bestått av regn og vind. Vi har riktig fått føle hvordan vestlendingene har det store deler av året. Som båtfisker er det selvfølgelig mulig å stikke seg bort å fiske litt i fjordene nesten uansett vær, men det er noe med det å komme ut på det åpne havet.

Tidligere år har jeg hatt et flott vinterfiske utenfor Lillesand. Når temperaturen faller utaskjærs, trekker en god del fin matfisk inn på grunnene. Det har blitt mange fine fangster av det vi godt kan kalle «juletorsk» som altså på denne tiden er godt innenfor rekkevidde. Det er jo uansett høytid eller ikke også kjærkomment å spe på med litt kvalitetsfisk på middagsbordet. Det å kjøpe fersk fisk til hundrevis av kroner pr kilo slipper jeg heldigvis.

Det er mye klaging å høre rundt forbi, mest på at det nesten ikke finnes fisk i havet, og at blant annet torsken er forsvunnet. Mulig det er litt mindre fisk nå enn tidligere, men jeg tror det også handler om å finne fisken, og bruke riktig teknikk. Hadde jeg reist ut med svenskepilk og gummimark hadde heller ikke jeg fått særlig med fangst. Fiske handler mest om kunnskap, og ikke minst det å fiske variert (helst med agn) i forhold til årstid og i forhold til hvilke arter du ønsker å fange. Jeg synes også det er underlig at når vinterfisket er best, er nesten alle båtene på land. Det er få ting som slår en skikkelig vinterdag på sjøen, både når det kommer til opplevelser og ikke minst når det kommer til å fange fin matfisk.

De to siste turene har gitt mengder med fisk, og da snakker vi ikke om rekorder eller noen sensasjonsfangster, men rikelig med pen og god matfisk. Fisken er ikke nødvendigvis forsvunnet, men den vandrer, og når du ikke finner den inne i fjorden er det verdt å prøve utaskjærs rundt grunner, kanter og fordypninger. Har du ikke eksakt kunnskap om plasser, eller ikke er særlig god til å lese sjøkart kan du bare laste ned FiskHer appen. Der er de beste plassene håndtegnet art for art, og du vil finne en mengde gode fiskeplasser rett på mobilen til prisen du betaler for en kilo fisk i butikken. På denne årstiden er det mengder med sei på toppene, finner du seien finner du også annen fisk på samme sted eller rett i nærheten. Da gjelder det bare å servere riktig lokkemiddel i enden av snøret, tilpasset til de artene du øsker å fange.

Finner du aktivitet (ofte sei) så gjelder det altså å fiske godt og effektivt. En tradisjonell metode med pilk og gummimark kan selvfølgelig fungere på gode dager også i Sør-Norge, men for meg er det ingen tvil om at en god shad (gummifisk) og agn, fisker mye bedre på de fleste fiskearter. Jeg elsker Berkley sin Power Sandeel, og varierer fargene og størrelsen etter hvor dypt og etter hvilken arter jeg er ute etter. Jeg bruker opphengere med attraktorer av gummi av forskjellig slag (for eksempel blekksprut). Søker du litt større fisk som torsk, lyr og lange kjører jeg store attraktorer og større agn. Mindre fisk som sei, hvitting og hyse liker mindre kroker, agn og små attraktorer. Som agn bruker jeg strimler av makrell, men du kan også bruke reke, blåskjell eller sild.

Teknikken er rett og slett å bruke Berkley sandeelen i bunnen av snøret, og et par opphengere som agnes over. Jeg bruker gjerne sandeelen i 40 og 65gram på det grunne fiske fra 10-30 meters dyp, men går gjerne opp i 130 g tyngde på dypere vann. Berkely Power Sandeel kommer nå også i en ny 20 gram og en ny 160g størrelse som gjør den enda mer interessant på det grunneste og dypeste fisket. Du kan godt agne Berkley Power Sandeelen også, det gir en ekstra duft i vannet selv om denne shaden har innebygd smak og lukt. Klikker du her er kan du lese mer om Berkley Power Sandeel.

Det er som regel viktig å fiske helt nede ved bunnen spesielt på torsk, lange og brosme. Jeg dunker eller lar sandeelen ligge rolig på bunnen en liten stund. Ofte tar fisken og plukker den opp fra bunnen eller like over. Lyr, sei, hyse og hvitting av og til også stå et stykke over bunnen, så dermed kan et mer bevegelig fiske opp og ned i vannlagene være effektivt. Uansett vil Berkley sandeelen i enden av snøret ofte trigge de større fiskene både med bevegelse og fargen. En av de store fordelene med jigg fremfor pilk med treblekrok er at du kan fiske selv i ulendt terreng og helt på bunnen uten å sette seg så lett fast.

De siste turene har jeg fått mye lange på mellom 50-100 meters dyp. Her er det ofte innslag av andre fiskearter også. Pigghåen kan være en plage, og er det for mye av disse haiene kan det være like godt å flytte til et lignende sted i nærheten. Det har vært mye sei helt på toppene fra 5-20 meter, mens lyren har gjerne vært på 15-30 meter de siste dagene. Torsken har jeg funnet mest av på 15-25 meter, men dette kan selvfølgelig variere noe fra fisketur til fisketur.

Fortsatt godt fiske, vinteren har akkurat begynt!

Asgeir