Facebook ikon Instagram ikon
6. mai, 2023 - fisk som mat fisketeknikk sjøfiske

Om å fiske etter Horngjel (Belone belone)

Horngjel, nebbsild, hornfisk… kjært barn har mange navn skulle enn tro, men særlig kjær er den nok ikke i Norge foreløpig. Du trenger imidlertid ikke å ta turen lengre enn over Skagerak til Danmark før horngjelen er en av de mest ettertraktede sportsfiskene vi har. I disse dager er det rene folkevandringen til kysten for å ta del i det populære fiske som gjerne hele familien deltar i. Det hele avsluttes med en fornøyelig middag. Horngjelen er fantastisk mat, og vi kan gjerne sammenligne den med den første makrellen som kommer til Sørlandskysten.

Horngjelen trekker altså inn til kysten av de skandinaviske landene akkurat nå, egentlig for å gyte på grunt vann. Dermed er de altså godt innenfor rekkevidde med redskap fra land eller båt nær kysten. Horngjelen kommer altså om våren og blir hele sommeren, noen plasser finner du dem i store stimer andre steder mer som enkeltfisk. De beste fiskeplassene er ofte der hvor du har havet rett inn og utenfor odder, skjær og holmer hvor tidevannet har litt ekstra fart. Ta gjerne utgangspunkt i nærheten av makrellplassene som er tegnet ned i Fiskher appen. I Danmark har Fiskher tegnet inn hornfisk-plassene også, direkte i appen.

Fiskemetodene kan varieres på mange måter, men metodene er egentlig ganske enke. Husk at horngjelen nesten alltid finnes helt øverst i vannmassene, altså som regel fra 0-3 meter, selv om det er ganske dypt på stedet. Det betyr at du kan dorge, meite og kaste etter dem med lett utstyr. Den største utfordringen er å få kroket disse fiskene. Grunnen er at de har det lange nebbet som er hardt og full av spisse tenner. Dermed vil en vanlig sluk med treblekrok være det som fungerer dårligst. En liten fortom mellom sluk og krok gjør det hele lettere. Da vil kroken ofte feste seg nede i munnen i stedet for i nebbet. En enda bedre løsning er å bruke silketråd i stede for krok. De sylskarpe små tennene fungerer faktisk som en borre-lås til silketråden når horngjelen hugger. Bombarda med flue, gulp eller agn er noe av det mest populære å bruke i Danmark. På den måten kan du presentere et mer naturtro agn i riktig høyde. Eller så kan du ta det helt behagelig å fiske med dupp og agn på tradisjonelt vis. La en liten bit av for eksempel makrell drive under duppen i området hvor hornfisken finnes. Det blir garantert ikke lenge før de første biter på. Jeg anbefaler deg til å se denne videoen hvor de vanligste metodene blir presentert på en god måte;

Horngjel som mat kan sikkert diskuteres, men her har du altså en fisk som det finnes store mengder av, og som er like sunn og god som for eksempel den første makrellen. Det krever heller ikke mye kunnskap og steke denne fisken, men du har i tillegg alle muligheter til å variere og briljere med coole oppskrifter og retter. Du kan steke, grille, trekke og røyke denne fete og smakfulle fisken. Som vanlig er det bare kokkekunnskapene og fantasien som setter grenser. La deg ikke skremme av alle de store skjellene og de grønne benene. Hvorfor ikke bare finne frem Abu-Røken og lage godt pålegg eller middag? Her følger noen fine og gode retter du bare må prøve;

Godt horngjel fiske!

Asgeir