Facebook ikon Instagram ikon
13. september, 2022 - båt og havfiske fisketeknikk

Rå-reke som agn

   Råreke som agn Råreke er et av mine favoritt agn, jeg har derfor i dette innlegget tenkt å vise deg hvordan jeg bruker dem under fiske. Råreke er et naturlig agn som mange av fiskene vanligvis spiser på alle dyp i saltvann. Dermed er det også et agn som trigger fisken ekstra når det kommer til lukt, smak og utseende siden den kjenner den igjen som mat. Du kan imidlertid gjøre råreken enda mer fristende og mer tilpasset fisken du jakter på, det skal jeg si noen om i dette innlegget.

frys ned i porsjons pakkninger
frys ned i porsjons pakkninger

Råreker får du kjøpt hos din lokale fiskehandler, eller dirkete hos rekefiskeren. Hvis de ikke har i utsalgsstedet kan du helt sikkert få bestilt noen kilo råreke noen dager frem i tid når neste fangst forventes inn. Det er bare å be om at de ikke blir kokt. Råreker er dessuten langt billigere i innkjøp enn kokte reker, og de egner seg godt til å fryse ned. Du kan også fange reker selv, strandreker og de enda mindre mysisene fanger du lett med en barnehov med finmasket nett. Disse smårekene er fantastiske agn på mange av de mindre artene vi fisker etter.

strandreker og de enda mindre mysisene fanger du med en finmasket barnehov
strandreker og de enda mindre mysisene fanger du med en finmasket barnehov

Jeg pleier å kjøpe 3-5kg i en slengen å fryse dem ned i mindre frysebeger slik at jeg får passelig porsjoner til hver fisketur. Klarer du å få tak i helt ferske råreker før fisketuren er det aller best, men jeg har ikke merket at de fisker vesentlig dårligere selv om de har vært fryst ned. Jeg merker midlertid at de henger bedre på korken enn når de er tint, men det utgjør vanligvis heller ikke noe stort problem hvis du bare fester dem riktig. Men husk at de aller helst bør tine sakte, og gjerne over litt tid i kjøleskapet slik at de ikke mister for mye fuktighet og smak. Et godt tips er å sette de frosne rekene i kjøleskapet og la de tine der fra dagen før du skal ut å fiske.

jeg liker best rekene når de ikke er for store og gjerne med rogn
jeg liker best rekene når de ikke er for store og gjerne med rogn
hvittingen er bare en av mange arter som elsker råreke
hvittingen er bare en av mange arter som elsker råreke

Vanligvis setter jeg råreker som et av de beste agnene som er å oppdrive, og de fisker vanligvis bedre enn for eksempel kokt reke. Når ting kokes forsvinner nemlig en del av lukt og smak i prosessen, dermed vil også effekten minskes noe. En kokt reke vil imidlertid få en hvit/rosa farge som er positivt for at fisken lettere skal se agnet, en rå reke er mer naturlig kamuflert. Jeg bruker derfor nesten alltid en form for attraktor sammen med råreke på kroken. En attraktor kan være noe som gir ekstra bevegelse eller farge, eller helst begge deler, rett ved kroken som agnes. Eksempler på attraktorer er perler, spinnerblad eller gummiblekksprut for å nevne noen.

attraktorer i form av bevegelse og farge gjør at fisken lettere finner råreken
attraktorer i form av bevegelse og farge gjør at fisken lettere finner råreken

IMG_1772  Råreke til hav/båtfiske: Når jeg bruker råreke som agn i fra båt på takkel/oppheng bruker jeg den som regel hel, men tar av hode og skallet på hale. Jeg tar av hode fordi det i utgangspunktet henger veldig løst og resulterer ofte i at fiske biter og napper av hode uten at du får satt kroken. Ved å ta av hode og skallet på halen får jeg også ut mer lukt og smak i vannet. Jeg beholder det harde skallet på midtparten av reken som jeg fester kroken igjennom. Jeg trer kroken gjennom ryggen slik at krokbøyen blir motsatt veg av rekas bøy. På den måten unngår du at reka tvinner fortommen som kroken sitter på. Den beveger seg også finere i vannet når du fester den på denne måten. Du kan bruke elastisk surretråd men det er vanligvis ikke nødvendig hvis rårekene er av god kvalitet og du bruker dem hele slik som jeg har beskrevet over.

slik fester jeg vanligvis råreken når jeg fisker i fra båt
slik fester jeg vanligvis råreken når jeg fisker i fra båt

IMG_1757  Råreke til kystmeite: Når ting skal kastes fra land med stor kraft er det imidlertid en veldig god ide å surre dem med elastisk surretråd. Rårekene er ganske løse i kjøttet og skallet kan du heller ikke stole på at holder når du drar til for å gjøre et langt kast. Oftest faller råreken av i det du drar til, eller i det de treffer vannflaten. Tre på reken som ved vanlig båtfiske, eller bruk mindre bite, avhengig av hvilken art du fisker etter. Surr så godt over med elastisk surre/agn tråd. Du kan også godt bruke råreke i kombinasjon med annet agn som er mer solid, eller agn som lukter enda kraftigere for å få enda bedre effekt. Jeg bruker ofte blåskjell, råreke og en liten stripe/bit av makrell buk ytterst. Det gir enorm lukt (blåskjell) og den tynne stripen med makrell på enden gir ekstra lokkende bevegelse.

elastisk surre/agntråd er et godt hjelpemiddel når du skal få rekene til å henge under kast
elastisk surre/agntråd er et godt hjelpemiddel når du skal få rekene til å henge under kast
en riktig godbit av en råreke
en riktig godbit av en råreke

Råreke til vindus/microfiske: Du kan benytte deg av råreke ned til helt små fragmenter som vi ofte bruker til de aller minste artene. Når du går ned i krokstørrelse under 20-41 bruker jeg gjerne å sette på en liten bit og klippe den til med en liten og skarp saks. Det er ofte lettere en å tre ørsmå fragmenter direkte på kroken. Til flyndre og større arter bruker jeg selvsagt større biter hvor jeg har litt skall som gjør at kroken sitter bedre. Til mye av dette lette fiske fanger jeg ofte strandrekene selv med en liten barnehov før jeg starter fiske. Jeg drar hoven langs bryggekanter, fjell og stein hvor det er litt tang og vegetasjon de gjemmer seg i . De aller minste rekene (mysis) bruker jeg ofte hele etter noen av småfiskene som for eksempel nålfisker, og kutlinger.

tilpass størrelse i forhold til krok og fisk
tilpass størrelse i forhold til krok og fisk
hel micro reke (mysis) fungerer bra til nålfiskene
hel micro reke (mysis) fungerer bra til nålfiskene

Du kan også bruke råreke til for eksempel røye, ørret og lake i ferskvann. Asgeir