Facebook ikon Instagram ikon
12. april, 2023 - artsfiske

Ny art #154 vanlig ringbuk (Liparis liparis)

Det kan det endelig krysses av en ny art på listen, og det skulle ta om lag ett og et halvt år fra forrige (dvergfjesing) før det ble en realitet. Det er få «hentefisker» igjen der ute, og fokuset har vært på mye annet gøy. Når enn nå skulle legge påsketuren til Sørøya og BigFishAdventure ble det allikevel en satsing på den vanlige ringbuken som fiskeguidene Bilal og Daniel fanget der for første gang for noen få år siden.

Jeg har tidligere hatt tre nattøkter med vannkikkebrett på spotten i Hasvik uten å finne den, men allerede første natten denne påsken observerte jeg et eksemplar som jeg klarte å miste på vei opp til brettet. På tredje nattøkten fant jeg den ene fisken igjen, og denne gangen ble den sittende på kroken og med inn og på vinduet. Begge gangene var den ganske bitevillig. Det store problemet der nå er altså å finne arten. Det er helt tydelig at det ikke lengre er så mange av dem i det området, og det er flere inkludert meg selv som har hatt bomturer på denne ringbuk-arten de siste årene.

Nå ble det allikevel til slutt suksess, og dette eksemplaret av vanlig ringbuk var snaue 8 cm langt og den nette vekt av 5,6 gram. Denne gangen hadde jeg dårlig tilgang til både makro-linse og mini-akvarium så bildene ble ganske dårlige. Men du skiller den vanlige ringbuken fra kystringbuken (som jeg har fanget tidligere) på bla antall finnestråler, nese, sugekopp og størrelse for å nevne noe.

Ellers var det en del små ulker, tangstiklinger, sandkutling og langebarn inne på grunnen. Det var første gang jeg har sett langebarn vadende, og selvfølgelig slo tanken meg om at det kunne være rundhalet (anisarchus medius) eller tverrhalet (leptoclinus maculatus). Men de to jeg fikk til å bite var nok langhalet langebarn (lumpenus lampraetaeformis). En av artene jeg har fanget tidligere, og dermed allerede har krysset av på artslisten.

Uansett artig å tilbringe noen nattetimer vadende i mørket som gir litt «krydder» til et fantastisk havfiske hos BigFishAdventure. Tipper det er flere uoppdagede arter i området, men det får bli en annen gang…..

Asgeir