Facebook ikon Instagram ikon
28. november, 2023 - båt og havfiske

Så er det torsk å fange …

Det er en stund siden nytt stoff her på bloggen, men nå fikk jeg endelig lurt meg utpå. Målet var å se om torsken var på plass utenfor Grimstad og Lillesand. Når temperaturen faller i sjøen, trekker det nemlig inn en god del sei, lyr og torsk på grunnene her på Sørlandet. Det er egentlig litt merkelig fordi bare for en månes tid siden var det nærmest svart hav. Hvor denne fisken og ikke minst torsken kommer i fra er et mysterium, men noen sier at det er en vandrende nordsjø-torsk som besøker våre farvann for å beite seg opp. Eller så er det bare slik at fisken samler seg på visse steder på denne årstiden. Stikkordene er nok antagelig som vanlig, vanntemperatur og tilgang til mat…..

Uansett hvor denne torsken kommer i fra så er det en svært kjærkommen ressurs som virkelig er morsom å fiske på. Faktisk så har jeg lykkes godt og funnet bra forekomster med flott torsk de fire siste årene på denne årstiden. Derfor måtte jeg komme meg ut så snart vinden hadde lagt seg for en dag eller to. Jeg var litt skeptisk fordi i fjor var det en yrkesfisker som hadde «peppret» flere av de grunnene jeg pleide å fiske på med garn hele vinteren. Derfor tok jeg litt lengre øst denne gangen mot områdene rundt kommunegrensen Grimstad/Lillesand.

Fisket foregår med shad på rundt 40-65 gram og gjerne med en opphenger eller to. Ofte finner du torsken på 5-20 meter, og der finner du ofte store forekomster av sei og lyr også. Er det mengder med sei så lønner det seg å ta bort opphengerne, og bare fiske med en shad i enden hvis du ikke vil sikre deg en sei-middager da. Torsken trenger nemlig litt mer tid enn seien for å ta og derfor vil en enkel shad fungere best på torsken. Førstevalget mitt på shads er Berkley`s sin Power Sandeel, den har rette gangen (både curly og paddle hale), topp farger og har både lukt og smak torsken elsker. Jeg bruker ofte curly-tail når det er lite strøm og paddel-tail (typer jigghale, begge følger med) når det er litt strøm/drift. Skal du fiske dypere eller bruke kraftigere utstyr kan du gjerne gå opp i vekt på shaden, den finnes i 130-160 gram også. Du kan godt sette på litt ekstra agn i form av makrell eller reke, men det er altså ikke nødvendig på disse fantastiske shadene fra Berkley. Jeg har hatt god suksess med flere farger og torsken er sjelden kresen på akkurat det, selv om vi ofte ser at en farge kan skille seg ut, men det kan varierer i fra dag til dag.

De beste fiskeområdene nå er utaskjærs mot åpent hav, men også steder hvor du har mulighet til å nå fra land. Områdene rundt Homborsund og Kalvehagenneset er fine områder å fiske på fra land, men du er jo mer mobil med en båt hvor du kan dra fra topp til topp ganske raskt. Uansett hvor du er på Sørlandet eller andre steder vill torsken nå finne veien inn på veldig grunt vann, så da er det egentlig bare å begynne å lete den opp der hvor du bor. Selvfølgelig har Fishbuddy-appen allerede gjort jobben for deg som ikke er super-kjent under vann. I Fishbuddy appen er de beste plassene tegnet inn for hånd av de beste fiskerne, men det finnes mange flere enn disse ferdig markerte, bare du er villig til å bruke litt tid ute på denne årstid. Paradoksalt er altså torskefiske best når nesten alle har dradd på land båtene sine.

Vi fant mye flott torsk fra 2-6kg og det er altså slik det pleier å være. Torsken er av særdeles god kvalitet på denne årstiden, og er det vi kan kalle rød eller taretorsk. Fargen får den fordi den går grunt i vegetasjonen og leter opp mat. I magen finner vi alle typer krabbe, kreps, reker og småfisk. Det gir den utsøkt farge, form og smak. På denne turen tok vi med oss 8-10 fisk hjem, og for meg så er det mer enn nok torsk for hele vinteren. Vi satte tilbake flere også, og fremover blir det mer rent catch and release fiske, noe torsken tåler godt på så grunt og kaldt vann.

Her har du et par relevante innlegg om utstyret vi bruker på dette lette gruntvannsfiske i fra båt;

Berkley Power Sandeel

Det nye ultralette båtfiske

Det er bare å komme seg ut mot havet!

Asgeir