Facebook ikon Instagram ikon
11. august, 2022 - havabbor

Sommer havabbor

Jeg har skrevet mye om havabborfiske på Sørlandet tidligere, og skal ikke gjenta alt, men nå er det altså tid for et av årets høydepunkt. August, september og oktober er nemlig høysesong for den kanskje mest fighter-villige fisken du kan fange på fluestang i Norge. Selvfølgelig er det absolutt fint å fange havabbor på haspel og spinnfiske også, da er det oftest jigg som fungerer best.

Jeg hadde min første tur ut en kveld denne uken, og ble svært positivt overrasket fordi hele fjorden kokte av liv. Store mengder brisling/småsild var å finne i fjorden med påfølgende mengder med makrell, sei og lyr. Det at det har kommet inn mye byttefisk i fjordene rundt Lillesand er svært godt nytt for alt liv og er i stor kontrast til fjor-året hvor det var lite liv.

Når det kommer til havabboren var det enormt godt fiske for et par år siden, i fjor dabbet det skikkelig av og sikkert fordi det var lite byttefisk og lite innsig av ny havabbor. Spenningen er derfor stor nå når årets sesong for havabbor starter. Er de som kom for et par år siden vokst seg større, og er det kommet inn ny fisk?

Første tur ble ganske kort, men allerede etter en halvtime tok en skikkelig fin havabbor fluen over en grunne med ålegress. En heftig fight senere lå den i håven. Fisken ble gjenutsatt etter en foto-shoot, og etter det tok makrellen helt over. Uansett hvor jeg kastet var makrellen raskest og dermed ble det med god agn hjem.

Det hele ser lovende ut altså! De beste fiskeplassene for havabbor (i hele landet) finner du som vanlig i FiskHer Appen! Husk også at havabbor er en art med svært begrenset utbredelse i Norge, og at vi må ta ansvar og begrense uttaket. «Fang og slipp» bør være obligatorisk på denne arten, selv om det selvfølgelig er lov til å ta seg en matfisk i løpet av sesongen. Her kan du lese litt mer om havabborfiske hvis du vil ha noen gode tips som fanger arten;

Tid for havabbor

Finn de beste fiskeplassene for havabbor (FiskHer App)

 

Havabborfiske har vært fantastisk

Skitt havabbor-fiske!

Asgeir