Facebook ikon Instagram ikon
13. juli, 2023 - båt og havfiske

Sørøya juli 2023 (kveite, steinbit og rødspetter)

Så var nok en visitt på Europas beste fiskeplass unnagjort. Denne gangen var det fokus på et klassisk sommerfiske med fiske-kompis Henrik Thomsen fra Stavanger. Selvfølgelig ble destinasjonen BigFishAdventure som ligger perfekt lokalisert i Hasvik. Dit tar du bil med ferje fra Øksfjord, eller med fly fra Tromsø, så kommer gutta og transporterer deg fra flyplassen de 400 meterne til anlegget.

For utenom å teste en god del nytt utstyr fra Penn, Berkley og SavageGear ble det fokus på det fisket som vanligvis finnes i nærheten av BigFishAdventure campen. Mesteparten av tiden ble naturlig nok avsatt til kveitefiske siden det er selve gromfisken å få, og fordi det selvfølgelig tar litt tid å få lurt noen eksemplarer av disse store flate fiskene. Det ble selvfølgelig også litt småfiske etter rødspetter og steinbit mellom slagene. Torsken og ueren fikk fred fra våre snører på denne turen.

Fisket var bra, og jeg tror bildene taler litt for seg selv så jeg skal ikke dra dette ut med en masse tekst og teknikker denne gangen. Det ligger mange innlegg med det på bloggen, så hvis du bare skriver Sørøya i søkefeltet øverst på bloggen her får du all informasjonene du trenger til en vellykket tur til den grønne øya i nord. Jeg kan uansett si at du neppe bør reise opp her uten Berkley Power Sandeels i boksen. Den shad-jiggen gav oss mest kveiter også på denne turen. Også når det kommer til det spennende kaste/spinnfiske med haspelutstyr på grunt vann. Berkley Power Sandeelen har i tillegg til riktige tyngder og farger, også innebygd lukt og smak. Dermed merker du god at kveita ikke spytter den ut og blir enklere å kroke.

Ellers ble det altså en god del fokus på haspel og shadfiske på grunt vann etter kveite. Jeg bruker alltid FireLine 0,32 mm på dette fiske fordi den linen har en overtruffen slitasjestyrke som trengs hvis du kommer borti noe, og den skjærer seg ikke så lett ned i underlaget på spolen som andre superliner. På haspel fiske må du bruke jeg FG-knuten som spleiser FireLine og 0,91mm Trilene Fluorocarbon slik at den lett passerer stangringene under kasting. På vanlig vertikal-fiske kan du bruke en svivel mellom hovedline og fortom. Stangen må du velge slik at den også passer kastevektene du fisker med. Under kastefiske er det ofte shad mellom 100-200g, mens vertikalfisket ofte også går opp i vekt hvis du fisker på noe dypere vann. Penn haspelsnellene jeg bruker er i størrelsesorden 4500-6500, og til vertikalfiske Penn Fathom 2 speed 15-25 størrelsene favorittene.

Steinbitene liker også mye lukt og smak, så her kan du bruke agnet pilk, bom med slep….  eller bare en Berkely Power Sandeel som de sluker rått og brutalt. Når det kommer til rødspettene er det agnfiske som gjelde, og en gledelig nyhet er at det blir et større utvalg av Berkley Gulp Saltwater neste år, og det er noe rødspettene og de andre flatfiskene liker godt selv om de lett fiskes med reke, børstemark eller strimler av fisk.

En annen nyhet som sportsfiskere i hele Europa laster ned for øyeblikket er den nye versjonen av Fiskher Appen. Den heter Fishbuddy og har helt nye og unike sjøkart som gjør at du mye lettere enn tidligere lokaliserer egne fiskeplasser på sjøen (i tillegg til de 10 000 vis av plasser som ligger inntegnet der). Enda en funksjon er at det er implantert en ny AR funksjon som gjør at du bare kan ta bilde av fangsten, så måler og veier appen fisken umiddelbart. Den nye Fishbuddy appen bruker en selvutviklet kombinasjon av “artificial intelligence technologies” AI for gjenkjennelse av fisketype, og «augment reality» AR for mål av lengde og vekt. Dermed er det altså bare å ta et bilde av fisken før du slipper den ut, så har du alle data sikret. Sistnevnte teknologi er Fishbuddy alene om i verden, og den er fortsatt under utvikling slik at du må påregne små avvik i forhold til billedtaking og telefontype.

Her ligger flere innlegg hvis du vil se litt mer om fiske og teknikkene vi bruker på Sørøya;

Sørøya grunt, og Sørøya dypt

Sørøya Storfiskens Rike

De alle fleste fiskene ble satt tilbake igjen etter bilde med Fishbuddy, men et par matfisker blir med hjem til Sørlandet. Nå ser jeg frem til neste tur til BigFishAdventure og vakre Sørøya snart!

Asgeir