Facebook ikon Instagram ikon
21. desember, 2023 - båt og havfiske fisketeknikk sjøfiske

Slik fanger du juletorsken (tips og triks for vinterfiske)

For mange er juletorsken like viktig som ribbe og pinnekjøtt til jul, og for enda flere er vintertorsken et perfekt og sunt bidrag til et måltid innimellom alle dagene med fet og kraftig kjøttkost. Her kommer noen gode tips for deg som har lyst til å fange denne flotte fisken selv, med stang og snelle. På den måten får du i tillegg til god mat, også litt mosjon og mulighet til å oppleve kysten nå mens den er på sitt vakreste.

På Sørlandet har juletorsken lange tradisjoner, og den har sikkert bidratt til at det har blitt god mat på bordet til jul selv under tøffere tider, flere generasjoner tilbake. Etter hvert har andre tradisjoner og annen mat tatt mer og mer over, mange bruker imidlertid torsken som et supplement på selve julaften eller i dagene før eller etter. Det vil variere fra år til år hvor mye torsk det er, og hvor lett den er å fange, men vanligvis er det såpass lite snø helt nede ved skjærgården slik at enn kan nå den både fra land eller båt. Torsken trekker meget grunt, og det gjør at du praktisk talt kan fange torsk over alt med fiskestanga.

En av hovedgrunnene til at torsken anses som god julemat nå er at den er ekstra fin på denne tiden av året. Torsken har nå i desember enda to – tre måneder frem til gyting. Det betyr at det meste av fiskens næringsinntak går direkte til å feite seg opp slik at den blir av ypperste kvalitet. Den har brukt hele sommer og høsten til å vokse seg stor og er altså i topp form nå. Torsken trives godt i det kalde desember vannet, og trekker helt grunt akkurat nå på leting etter mer mat. Det gjør at den er lett å finne, og lett og fange. Dessuten gjør det kalde vannet og luften på denne årstiden sitt til at fisken holder seg ekstra godt etter fangst. Torsken er kort fortalt på sitt aller beste nå, og en god kandidat istedenfor eller i tillegg til annen julemat.

Selve fisket:

Det er flere effektive teknikker å fange torsk på med stang å snelle akkurat nå. Du kan godt pilke og agnfiske den i fra båt. Du kan dorge den i fra båt, eller kastefiske med sluk eller agn i fra land. Det faktum at torsken nå trekker inn fra dypet og inn på grunt vann, gjør altså at den er lett tilgjengelig. Du finner den like gjerne inne i fjordene, og i buktene, som ute på grunnene utaskjærs. Du trenger altså ikke nødvendigvis til havs. Du kan like godt fiske bynært på brygger og på badestrender i nærheten av der du bor.

Siden torsken nå har trukket helt grunt, gjerne på mellom 0-20 meter er det viktig å tilpasse fiske etter dette, og det er nok her de fleste gjør feil fordi de prøver seg på samme fiskemetoder som de gjør når torsken står dypere resten av året. Husk at torsken nå trekker grunt fordi vannet er kaldt, og fordi den skal finne mat og feite seg opp før gyting. Torsken spiser det meste, og bruker alle sansene i jakten på mat. Øverst på menyen er annen fisk, krabbe og krepsdyr den leter seg frem til på disse grunne områdene.

Båtfiske etter torsk i desember: Finn plasser som er mellom 8-20 meter dypt og hvor det er ganske flat men frodig bunn. Prøv å finne en renne mellom topper, en flate som stikker ut, eller inne i en bukt. Noen områder blir nærmest som en trakt eller «motorveg» for fisken. Torsken følger bunnen på jakt etter mat og slike innsmalninger samler mange fisk på samme område. Ønsker du å pilke lønner det seg å bruke en så lett pilk som mulig, gjerne rundt 40-200 gram. Bruk gjerne et par opphengere i form av gummimark, jigg eller blekksprut. La den ene står nær pilken (30cm) og den neste en meter over der igjen. Test ut en fargerik gul/rød pilk og en sølv og se hva torsken foretrekker. Beiter den på sild og annen fisk vil den helst ha den blanke, spiser den mer krabbe og bunndyr tar den gjerne den fargerike varianten. Som opphenger kan du variere mer på fargene, for å se hva som fungerer best den aktuelle dagen du er ute og fisker.

Et godt tips for pilkefiske er å drive rolig og dunke pilken i bunnen innimellom. På den måten vekker du fiskens oppmerksomhet mer fordi den lager lyd og virvler opp ting fra bunnen. Bruk rolige og små rykkvise pilkerykk, og varier teknikken noe hvis du ikke får fisk. Du kan også agne pilken og opphengeren med for eksempel reke eller biter av sild.

Agnfiske fra båt:

Rent agnfiske er minst like effektivt som pilkefiske. Jeg bruker gjerne en såkalt bom slik at jeg kan få en agnet krok på bunnen, og to kroker som opphenger over den. Hvis ikke du har en bom kan du bare ha et lodd eller pilk uten krok nederst, og ha krokene på linen over. Jeg bruker noen gummiblekkspruter, slangebiter eller perler med farge foran kroken for at fisken lettere skal se agnet. Som agn bruker jeg strimler av makrell, sild, kokt eller rå reker. Du kan også bruke innmaten i blåskjell eller forskjellige varianter av Berkley Gulp, som er et kunstig fremstilt agn som er svært effektivt. Gulp får du kjøpt i fiskeutstyrsforretninger sammen med krokene og bommen.

Når du fisker med agn, er det også best å drive rolig eller ligge helt stille. Torsken har en svært god luktesans og vil finne agnet i løpet av noen minutter hvis den er i nærheten. Uansett om båten driver eller ikke, er det en gang imellom lurt å løfte på bommen/loddet for å lage litt lyd og vibrasjoner i vannet, det gjør at fisken lettere får øye på godbitene du presenterer.

Dorging i fra båt:

En annen effektiv fiskemetode på denne årstiden er å dorge i fra båt, eller kylpe som vi kaller det på Sørlandsk. Det er å kjøre rolig over grunne partier med lokkemidler etter båten. På den måten får du fisket over store områder. De vanligste lokkemidlene er å bruke wobbler, eller gummimark. Du kan også bruke store spinnere, sluker eller jig. Det er altså mye forskjellig som duger siden torsken nesten er altetende. Det gjelder imidlertid å dorge i en rolig fart slik at det du har i enden av snøret går like over bunnen. Du tenger bare ha snøre ute 15-30 meter bak båten og 1-3 knops fart er nok siden torsken egentlig er en ganske treig svømmer. Test ut litt forskjellige farger, men vanligvis er det enten fargerikt (rød-gul-grønn) eller blankt som fisker best også her. Du kan gjerne ha flere opphengere her også. Når du dorger kan det være lurt å bytte ut treblekrokene med en eller flere enkeltkroker, de er nemlig mye lettere å rive løs hvis de setter seg fast i bunnen.

Det nye ultralette torskefiske i fra båt:

De siste årene har jeg prøvd å utvikle dette grunne vinterfiske til å bli enda bedre på Sørlandet, og jeg er nå helt sikker på at jeg har funnet en særdeles effektiv og god metode som fanger mer fisk enn tidligere. I stedet for pilk har jeg gått over til såkalte sandeel jigg eller mindre gummi-shadd nederst på snøret istedenfor den tradisjonelle pilken. Disse jiggene har flere fordeler; De likner torskens mat bedre, de har mer bevegelse og oppover-vendt krok slik at de ikke setter seg så lett fast i bunnen. Min absolutte favoritt er Berkley Power Sandeel på 40-65 eller 130g (avhenger av hvor dypt jeg fisker). Disse jiggene fisker fantastisk bra mye på grunn av at de har noen svært gode farger, men også har innebygd lukt og smak som trigger torsken. Over den har jeg gjerne et par opphengere også som jeg agner med makrell eller reke. På opphengerne bruker jeg gjerne en attraktor i form av en gummibleksprut eller jigg-hale. Med dette oppsettet på nesten ultralette havfiskestenger kan du fiske av områder helt grunt fra 5-30 meter. Jeg leter opp fisken på loddet og slipper ned godsakene som jeg dunker forsiktig på og like over bunnen, torsken lar seg ikke be to ganger for å si det slik. Du kan lese mer om dette «moderne» båtfiske hvis du klikker her.

Fiske i fra land etter torsk i Desember:

Når du skal fiske i fra land med vanlig slukstang er det lurt å finne plasser hvor det er 1-10 meters dyp. Gode fiskeplasser er bukter og odder med flat men variert bunn (leopardbunn) og gjerne plasser med ålegress. Det kan like godt være plasser ytterst mot havgapet som langt inne i fjorden. Torsken patruljerer disse områdene helt nede ved bunnen. Det er derfor viktig slik at du dekker over mest mulig område med kastene dine. Er det stille og klart kan det være lurt å stille seg på en høyde og titte utover med polaroidsolbriller. Da vil du ofte se om det er torsk der, finner du en kan du være ganske sikker på at det er flere i området.

Hovedutfordringen er å fiske rolig og grunt nok uten at du setter deg i bunnen. Det er derfor viktig at du ikke bruker et for kompakt eller tungt lokkemiddel som synker raskt. En sluk, wobbler, jigg eller kombinasjon av dette er best. Det er ofte en fordel at det har en stor overflate og at det er fargerikt og at du kan sveive det lokkende like over bunnen. Stopp gjerne innimellom slik at det du har i enden av snøret faller til bunnen, det lokker ekstra godt.

Jeg bruker oftest en skjesluk og setter på en enkelkrok med jigg hale på enden. Enkeltkroken er lettere å løsne hvis du setter bunnfast. Jiggen på kroken gjør at den synker saktere, får mer farger, og mer lokkende gange. Det finnes også varianter av jigger med lukt og smak, de er ekstra fristene for fisken.

Agnfiske i fra land:

Du kan også fiske med agn etter juletorsken i fra land. Finner du deg en god plass (som fortalt over) så tar du et lodd eller en tung sluk (uten krok) i enden av snøret. Som opphenger bruker du et par kroker du agner med biter av makrell-sild, kokt eller rå reke. Du kan også bruke innmaten i blåskjell eller Berkley Gulp. Kast ut med en stang eller to, og stram opp snøret og følg med på stangtuppen. Etter 10 minutter tar du inn noen meter eller gjør et kast slik at du ofte flytter agnet rundt i området. Varierer du med flere kroker i flere størrelser når du agnfisker i fra land risikerer du også og får mye annen fisk som for eksempel steinbit, hvitting, lyr og rødspetter!

Da er det bare å benytte de korte dagene på best mulig måte, nemlig ute i naturen ved kysten. Har du ikke fiskeutstyret du trenger så ta turen innom din lokale fiskeutstyrsforhandler, der får du gode råd og riktig utstyr til dette fiske. Det trenger heller ikke å bli særlig dyrt, i alle fall ikke hvis du sammenligner med hva du må kjøpe torsken for hos fiskehandleren. Det skal ikke mange fisketurer til for å tjene inn et godt fiskeutstyr, og gleden ved å fange selvfanget fisk kan ikke kjøpes for penger. Det må oppleves!

Oppskrift på juletorsk:

Juletorsken kan lages på mange vis, men ofte er den enkle metoden best. For at kvaliteten skal bli best mulig er det viktig at fisken bløgges og renses så raskt som mulig. Det er også lurt å la torsken ligge en dag eller to for å «modnes» i kjøleskapet før den brukes. På den måten blir den ren, hvit og fast i fisken. Kok opp vann med salt, pepper og laurbærblad. Legg fisken forsiktig i og la den trekke til den så vidt slipper beina. Ca 10-12 minutter(avhenger av tykkelsen på stykkene).

Server fisken helt nykokt med sandefjordsmør, kokte poteter og gulrøtter. Backon terninger og sky kan selvfølgelig også anbefales.

Sandefjordsmør lager du enkelt på følgende måte:

Kutt smøret (200g) i terninger og temperer det. Ha fløten (½ dl) i en kjele og kok opp, pisk i en og en terning med smør til sausen blir tykk og fin. Smak til med sitronsaft salt og pepper. Sausen må ikke koke, da vil den skille seg. Ved servering røren du inn den finhakkede persillen.

Husk at du kan spise mye forskjellig på torsken, min favoritt er hodet som trekkes på vanlig vis. Lever og rogn hører også med vinterstid, god appetitt!

NB! Direktoratet har kommet med forholdsvis nye regler for torskefiske. Det vil si at torsken er fredet fra Svenskegrensen til grensen mellom Telemark og Agder hele året. I tillegg til dette er det fiskeforbud i noen såkalte gytefjorder i områder helt ned til Lindesnes i månedene januar, februar, mars og april (altså ikke i mai til og med desember). Oversikten finner du hvis du klikker her. Minstemålet på torsk i syd-Norge er 40 cm.

FiskHer Appen, har vi lagt inn mengder med gode torskeplasser der du bor.

Finn de beste fiskeplassene for torsk (FiskHer App)

God jul og godt desemberfiske!

Asgeir